Verbaas je je over de wisselende bedragen van een reisverzekering? Deze bedragen veranderen voortdurend door een aantal keuzes die je maakt tijdens de aanvraag. Hoewel je geneigd bent om voor de goedkoopste oplossing te kiezen, kan het zomaar zo zijn dat de verzekering niet bij je past en je achteraf toch nog hoge rekeningen moet betalen. Vooral wil je wel weten hoeveel je maandelijks gaat betalen om de beste verzekering in handen te krijgen. Maar hoe kun je deze berekening dan eigenlijk maken? Onderstaande informatie voorkomt dat je iets over het hoofd ziet tijdens jouw zoektocht. 

De reisbestemming maakt een groot verschil

Een eerste factor die de premie van jouw nieuwe reisverzekering bepaalt, is de reisbestemming. Als je regelmatig in eigen land op vakantie gaat of net over de grens bent, ben je niet blootgesteld aan veel risico’s. Hierdoor zijn de premies over het algemeen vrij laag. Als je naar bestemmingen afreist waar veel risico’s zijn, zoals bijvoorbeeld landen waar veel ziektes heersen, dan zijn de premies hoger. De kans dat de verzekering moet uitbetalen voor onverwachte gebeurtenissen is dan immers ook hoger. Het kan daarom zomaar zijn dat je een flink bedrag extra betaalt als je heel de wereld over gaat reizen. Je moet de dekkingen hier dan ook op aanpassen. Denk aan medische dekking, bagage, annulering en nog een aantal andere zaken. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

De reisperiode en jouw persoonlijke gegevens

Jouw reisperiode kan ook een verschil opleveren voor de premie die je maandelijks betaalt. Als je een eenmalige verzekering afsluit, ben je slechts één keer een klein bedrag kwijt. Als je vaker op reis gaat of een aantal weekendjes weggaat, dan is een doorlopende reisverzekering Univé een betere keuze. In dit geval betaal je maandelijks een bedrag voor het hebben van de verzekering. Je bent dan wel overal en op ieder moment verzekerd. Jouw reisstijl levert dus ook een verschil op. Daarnaast kijkt de verzekeraar naar jouw leeftijd, gezondheid en reisgezelschap. Mocht je al een medische geschiedenis hebben, dan betaal je vaak meer voor het hebben van de verzekering. En reis je met het gezin? Dan betaal je ook een heel andere premie dan voor een individu. 

Het eigen risico en uitsluitingen

Er zijn nog een aantal factoren die in eerste instantie weinig uit lijken te maken, maar uiteindelijk wel een verschil opleveren bij de maandelijkse premie. Denk aan het eigen risico dat bij de verzekering geldt. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je vanuit de verzekering uitbetaald krijgt. Kies je voor een hoger eigen risico, dan kan dat je premie verlagen. Alleen moet je dit bedrag wel kunnen dragen voor het geval er iets gebeurt. Daarnaast zijn er uitsluitingen, specifieke situaties waarin de verzekering niet geldt. Lees de kleine lettertjes om onaangename verrassingen te voorkomen. Lees vooraf alles goed door, zodat je achteraf niet voor verrassingen staat met het indienen van een schadeclaim en het krijgen van een vergoeding.